• July 24, 2021
 Të presësh për vaksinën Pfizer, apo të vaksinoheni me AstraZeneca: Ja çfarë thonë ekspertët


Konfuzioni filloi kur kryeministri australian Scott Morrison, kohët e fundit tha se kushdo nën moshën 40 vjeç mund të marrë vaksinën AstraZeneca nëse këshillohet me mjekun e përgjithshëm, edhe nëse nuk ishin ende të kualifikuar për vaksinim.

Por kjo nxiti kritika nga disa udhëheqës të shtetit dhe territorit, të cilët thanë se bie ndeshë me këshillën zyrtare shëndetësore se Pfizer ishte zgjedhja e preferuar për të rinjtë për shkak të shqetësimeve në lidhje me një gjendje të rrallë të mpiksjes së gjakut të lidhur me vaksinën e AstraZeneca, shkruan ABC net.au përcjell Gazeta Shneta.

Kjo këshillë u rishikua këtë javë për njerëzit që jetojnë në zona të shpërthimit të COVID të tilla si Sidnei, ku rreziku i kapjes së COVID është tani më i lartë.

Cilat janë rekomandimet aktuale?

Paneli ekspert i Australisë për vaksinat, ATAGI, aktualisht rekomandon që për australianët nën moshën 60 vjeç, Pfizer është vaksina e preferuar COVID-19. Por në shumicën e shteteve dhe territoreve, australianët në të 20-at dhe 30-tat e tyre nuk janë ende të ligjshëm për vaksinën Pfizer.

Rekomandimi për të kufizuar përdorimin e AstraZeneca tek njerëzit nën 60 vjeç u bë pasi një çrregullim i mpiksjes së gjakut të quajtur sindroma trombocitopeni (TTS) u identifikua si një efekt anësor i rrallë, por serioz.

Të dhënat aktuale tregojnë se sindroma trombocitopenisë ndodh në rreth dy në çdo 100,000 njerëz që marrin dozën e parë të vaksinës AstraZeneca, megjithatë gjendja mendohet të jetë më e zakonshme dhe më e rëndë tek mosha mesatare dhe të rinjtë.

Ndërsa Pfizer është vaksina e preferuar për australianët e rinj, paneli i ekspertëve këshillon që AstraZeneca mund të përdoret tek grup-mosha nën 60 vjeç, “ku përfitimet ka të ngjarë të tejkalojnë rrezikun dhe konsumatori ka marrë një vendim të informuar”.

“Në mjediset e shpërthimit, të tilla si ato që ndodhin aktualisht në Sidnei, përfitimet e vaksinimit janë më të mëdha”, thuhet në deklaratën e ekspërteve.

Një tjetër gjë e rëndësishme për t’u marrë parasysh kur peshoni nëse vaksinoheni apo jo më shpejt (sesa më vonë) është se përfitimet e vaksinimit COVID shkojnë përtej parandalimit të sëmundjes së rëndë dhe vdekjes.

Ndërsa kjo është masa e përdorur nga panelistët australian për të llogaritur rreziqet dhe përfitimet në një nivel të popullsisë, marrja e një vaksine zvogëlon ndjeshëm rrezikun tuaj të komplikimeve të tilla si COVID i gjatë dhe zvogëlon gjasat që ju të kaloni virusin tek dikush tjetër.

Në fund të fundit është një vendim personal

Në fund të ditës, vendimi për të zgjedhur vaksinën AstraZeneca – ose të presësh një vaksinë Pfizer – është një vendim shumë personal.

Epidemiologia e Universitetit të Melburnit, Dr. Nancy Baxter, tha se në fund të fundit i takon individëve të vendosin, por që të rinjtë nuk duhet të ndihen egoistë sepse dëshirojnë të presin për një mundësi më të sigurt.

“Unë sigurisht nuk mendoj se duhet të fajësojmë askënd në AstraZeneca si një mënyrë për të shpëtuar shoqërinë,” tha Dr. Baxter. /Gazeta Shneta/burimi i lajmit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Contact Us