• July 30, 2021
 Çfarë ndodh kur merrni më shumë seç duhet vitaminën C në përditshmëri


Vitamina C zakonisht është e sigurt për t’u marrë edhe në doza të larta. Sidoqoftë, njerëzit ndonjëherë mund të përjetojnë efekte anësore të lehta, të tilla si shqetësimi i tretjes.

Një antioksidant si vitamina C është thelbësore për trupin e njeriut dhe ndihmon në një sërë procesesh të rëndësishme, duke përfshirë uljen e presionit të gjakut, luftimin e inflamacionit dhe krijimin e kolagjenit, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Simptomat e mbidozimit me vitaminë C

Ngrënia e shpeshtë e ushqimeve me sasi të madhe të vitaminës C nuk duhet të çojë në ndonjë problem shëndetësor. Marrja e tepërt e vitaminës C përmes suplementeve mund të shkaktojë efekte anësore.

Tek të rriturit, lejimi i rekomanduar dietik (RDA), i vitaminës C është 90 miligramë (mg) për meshkujt dhe 75 mg për femrën.

Të rriturit që marrin më shumë se 2,000 mg vitaminë C në ditë mund të përjetojnë efekte anësore.

Kur një person merr më shumë se kufiri i rekomanduar i vitaminës C, ai mund të përjetojë shqetësime të lehta të tretjes. Këto mund të ndodhin nëse vitamina C që trupi nuk përthith – irriton traktin gastrointestinal.

Efektet anësore të zakonshme të nivelit të butë C përfshijnë: diarre, nauze, ngërçet në stomak, fryrje dhe siklet e përgjithshme të barkut.

Mirëpo, mos harroni: Trupi nuk thith të gjithë vitaminën C që merret përmes suplementeve.

Për shembull, nëse një person merr 30–180 mg vitaminë C çdo ditë, trupi i tij thith rreth 70–90% të kësaj vitamine. /Gazeta Shneta/Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Contact Us