Shkencëtarët zbulojnë pse koronavirusi çon në humbjen e shqisës së nuhatjes

Shkencëtarët zbulojnë pse koronavirusi çon në humbjen e shqisës së nuhatjes


Gjetjet e studimit janë lajme të mira pasi sugjerojnë se nuk është i përhershëm ndryshimet që dërgojnë në humbjen e nuhatjes në shumicën e rasteve, thonë studiuesit

Shkencëtarët kanë zbuluar pse virusi korona bën që disa pacientë të humbasin ndjenjën e nuhatjes, shkruan The Independent.co.uk përcjell Gazeta Shneta.

Humbja e përkohshme e nuhatjes, ose anosmia, është një nga shenjat paralajmëruese më të hershme dhe më shpesh të raportuara të Covid-19.

Por shkaku aktual i humbjes së nuhatjes tek pacientët me Covid-19 ka qenë i paqartë deri më tani.

Studiuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit në Shtetet e Bashkuara kanë identifikuar se cilat lloje qelizash përdoren për nuhatjen janë më të prekshme ndaj infeksionit nga SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19.

Ata u befasuan kur gjeten se neuronet shqisore, të cilat zbulojnë dhe transmetojnë nuhatjen në tru, nuk janë të prekshme nga sëmundja.

Në vend të kësaj studimi zbuloi se sulmohen qelizat që mbështesin neuronet ndijore të nuhatjes.

Dr. Sandeep Robert Datta, profesor i asociuar i neurobiologjisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe bashkëautor i studimit, tha se kjo ishte një zbulim pozitiv sepse sugjeron që shumica e rasteve të Covid-19 nuk ka gjasa të shkaktojnë një humbje të përhershme të nuhatjes.

Ai tha: “Gjetjet tona tregojnë se koronavirusi i ri ndryshon ndjenjën e nuhatjes tek pacientët jo duke infektuar drejtpërdrejt neuronet, por duke ndikuar në funksionin e qelizave mbështetëse.

Unë mendoj se është një lajm i mirë, sepse sapo infeksioni të pastrohet, neuronet e nuhatjes nuk duket se duhet të zëvendësohen ose rindërtohen nga e para”.

Studimi u botua në revistën e vlerësuar nga kolegët ‘Science Advances’. /Gazeta Shneta/Source link

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us