Shumica e pacientëve të shtruar në spital me COVID-19 ende kanë simptoma pas gjashtë muajve të rikuperimit

Shumica e pacientëve të shtruar në spital me COVID-19 ende kanë simptoma pas gjashtë muajve të rikuperimit


Studiuesit zbuluan se më shumë se tre të katërtat e një grupi të pacientëve me COVID-19 kishin ende të paktën një simptomë gjashtë muaj pasi ishin lëshuar nga spitali.

Në studimin e tyre, studiuesit zbuluan se 76% e pacientëve me COVID-19 nga një spital në Wuhan/ Kinë, kishin të paktën një simptomë në një ndjekje 6-mujore të tyre shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Hulumtimi, i cili shfaqet në revistën ‘The Lancet’, identifikon simptomat më të zakonshme që pjesëmarrësit e studimit vazhduan të përjetonin.

Gjithashtu theksuan efektet e mundshme të COVID-19 në shëndetin kardiopulmonar të pjesëmarrësve dhe identifikuan faktorët e mundshëm të rrezikut të lidhur me efektet afatgjata të COVID-19.

Ndërsa simptomat e menjëhershme dhe përparimi i sëmundjes së COVID-19 janë dokumentuar mirë, efektet afatgjata të COVID-19 kanë marrë më pak vëmendje.

Simptomat e quajtura “COVID të gjatë”, që njerëzit shpesh raportojnë se kanë përjetuar përfshijnë lodhje, kollitje, dhimbje muskulore, dhimbje gjoksi, rrahje zemre dhe skuqje.

Studiuesit që qëndrojnë pas këtij hulumtimi, donin të kuptonin më mirë sesa të përhapura janë këto simptoma dhe faktorët e lidhur të rrezikut që e bëjnë një person më shumë të ngjarë t’i përjetojë ato simptoma muaj pas shkarkimit.

Me këto synime në mendje, studiuesit kryen një hulumtim që përfshinte 1.733 pacientë të cilët ishin lëshuar nga një spital në Wuhan/ Kinë, midis 7 janarit dhe 29 majit 2020, pasi morën një diagnozë COVID-19.

Pjesëmarrësit kishin një takim vijues mesatarisht 186 ditë pas shkarkimit të tyre. Gjatë takimit, secili individ kishte një intervistë ballë për ballë me një mjek për të përcaktuar se cilat simptoma po përjetonin akoma.

Ata gjithashtu iu nënshtruan testeve laboratorike, një ekzaminimi fizik dhe një prove 6-minutëshe në këmbë.

Studiuesit zbuluan se 76% e pjesëmarrësve ende ishin duke përjetuar të paktën një simptomë të COVID-19 në takimin e tyre pasues.

Simptoma më e zakonshme ishte dobësia ose lodhja e muskujve, e cila preku 63% të pjesëmarrësve në studim. Autorët raportojnë se 26% e pjesëmarrësve kishin vështirësi në gjumë, dhe 23% kishin ankth ose depresion. /Gazeta Shneta/Source link

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us