Agjencia Rregullatore e Barnave në Britani: Kushdo që ka dhimbje kokë më shumë se 4 ditë pas vaksinimit me Astrazeneca, të kërkojë kujdes mjekësor

Agjencia Rregullatore e Barnave në Britani: Kushdo që ka dhimbje kokë më shumë se 4 ditë pas vaksinimit me Astrazeneca, të kërkojë kujdes mjekësor


Kushdo me dhimbje koke për më shumë se katër ditë pasi merr vaksinën Oxford-AstraZeneca duhet të kërkojë kujdes mjekësor, kështu ka thënë Rregullatori i Mbretërisë së Bashkuar.

Sipas Sky News, ata gjithashtu duhet të marrin ndihmë nëse kanë mavijosje diku tjetër përveç vendit të injektimit pas disa ditësh, shtoi ai.

Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA) dha të enjten këshillat e saj të fundit si një masë paraprake pas një numri shumë të vogël të raporteve të një forme jashtëzakonisht të rrallë të mpiksjes së gjakut që ndodhi së bashku me trombocitet e ulura pas vaksinimit.

Tromboza e venave të sinusit (CVST) përshkruan formimin e një mpiksje gjaku në venën cerebrale të trurit. Simptomat përfshijnë dhimbje koke, shikim të paqartë, të fikët ose humbje të vetëdijes.

Trombocitopenia përshkruan kur një person ka një numër të ulët të trombociteve, qeliza të cilat ndihmojnë në mpiksjen e gjakut.

Kanë qenë pesë rast,  një normë prej një në 1 milion njerëz të vaksinuar, që mund të ndodhë gjithashtu natyrshëm tek njerëzit që nuk kanë marr vaksinën ose persona që janë COVID -19.

U theksua se nuk ishte gjetur asnjë lidhje shkakësore dhe shtoi se përfitimet e vaksinës “tejkalojnë” rreziqet e mundshme.

“Puna e mëtejshme me hematologë ekspertë është duke u zhvilluar për të kuptuar më tej natyrën e këtyre rasteve dhe nëse ekziston një lidhje shkakësore me ndonjë nga vaksinat”,  tha profesori Sir Munir Pirmohamed, kryetari i Komisionit për ilaçet .

“Duke pasur parasysh shkallën jashtëzakonisht të rrallë të ndodhjes së këtyre ngjarjeve, përfitimet e vaksinës AstraZeneca COVID, me të dhënat e fundit që sugjerojnë një ulje prej 80% të shtrimit në spital dhe vdekjen nga sëmundja COVID, tejkalojnë shumë rreziqet e mundshme të vaksinës në grupet e rrezikut aktualisht shënjestruar në MB.”

Ndërkohë, MHRA gjithashtu tha se një rishikim shkencor “rigoroz” nuk kishte gjetur asnjë provë që vaksina shkakton mpiksjen e gjakut në vena, një gjendje e quajtur tromboembolizëm venoz.

Rishikimi kishte shqyrtuar rastet e raportit dhe të dhënat nga pranimet në spital dhe të dhënat e GP. Shkencëtarët dhe klinicistët në Komisionin për barnat gjithashtu analizuan të dhënat në dispozicion. Këshillat aktuale sipas tyre janë që qytetarët të marrin pjesë në vaksinim siç është planifikuar.


Top Channel

Source link

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us