Roli i vitaminave prenatale në zhvillimin e fetusit përgjatë shtatzënisë

Roli i vitaminave prenatale në zhvillimin e fetusit përgjatë shtatzënisë


Gratë që janë shtatzënë ose që ushqehen me gji, apo edhe përpiqen të mbesin shtatzënë, kanë nevojë për më shumë vitamina dhe minerale të caktuara sesa njerëzit e tjerë, veçanërisht acidin folik.

Vitaminat prerenatale shpesh janë në dispozicion në një shtesë multivitamine shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Marrja e vitaminave specifike prenatale mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve, si për nënën ashtu edhe për fetusin në zhvillim.

Marrja e acidit folik përpara se të mbeteni shtatzënë dhe gjatë gjithë shtatëzanisë mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të defekteve të tubit nervor.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Tubat nervore janë struktura embrionale që përfundimisht formojnë shpinën dhe trurin e fetusit.

Defektet e tubit nervor mund të shkaktojnë gjendje serioze të shpinës dhe trurit, duke përfshirë spina bifida, një gjendje ku pjesë e shtyllës kurrizore nuk mbyllen siç duhet.

Përveç acidit folik, disa lëndë ushqyese të tjera kryesore mund të përfitojnë gratë shtatzëna dhe ato që ushqehen me gji janë:

Hekuri:

Gratë shtatzëna kanë nevojë për rreth dy herë sasinë e rekomanduar të hekurit mineral.

Hekuri është një tjetër komponent thelbësor në qelizat e kuqe të gjakut. Gratë shtatzëna që nuk marrin mjaftueshëm hekur mund të zhvillojnë anemi me mungesë hekuri.

Zinku:

Mbështet sistemin imunitar dhe ndihmon trupin të bëjë proteina.

Vitamina B-12:

Ndihmon trupin të bëjë qelizat e kuqe të gjakut të shëndetshëm dhe neuronet, të cilat janë qelizat e specializuara që gjenden në palcën kurrizore dhe trurin.

Kalciumi dhe vitamina D:

Punoni së bashku për të ndihmuar në zhvillimin e kockave dhe dhëmbëve të fetusit.

Vitamina D është gjithashtu thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të syve dhe lëkurës.

Kalciumi mund të zvogëlojë rrezikun e preeklampsisë, një shkak kryesor i sëmundjes dhe vdekjes tek gratë shtatzëna dhe të porsalindurit. /Gazeta Shneta/Source link

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us