Mekanizmi i zhvillimit të mpiksjes së gjakut në pacientë me Covid të rëndë

Mekanizmi i zhvillimit të mpiksjes së gjakut në pacientë me Covid të rëndë


Mpiksja e tepërt e gjakut është një tipar i njohur i formës Covid-19 të rëndë.

Por një studim i ri sugjeron që disa pacientë të shtruar në spital mund të jenë gjithashtu të prekshëm nga gjakderdhja, e cila shoqërohet me një rritje të rrezikut të humbjes së jetës nga kjo gjendje shkruan MedicalNewsToday përcjell Gazeta Shneta.

Pas një dëmtimi, mpiksja parandalon humbjen e rrezikshme të gjakut. Mpiksjet e gjakut ose “trombet”, gjithashtu mund të bllokojnë enët e gjakut, megjithatë me pasoja potencialisht fatale.

Normalisht, gjaku ynë mban një ekuilibër delikat midis tendencës së tij për të formuar mpiksje dhe tendencës së tij për t’i prishur ato.

Në veçanti, trupi e bën këtë duke rregulluar vazhdimisht aktivitetin e një proteine ​​në gjak të quajtur plazminogjen, e cila nxit shpërbërjen e mpiksjeve të gjakut, ose “trombolizën”.

Trupi kryen këtë akt balancues duke ndryshuar nivelet e dy proteinave të tjera që qarkullojnë në gjak, të njohura si aktivizues i plazmogjenit të indeve (TPA) dhe frenues i aktivizuesit të plazmogjenit-1.

Siç sugjerojnë emrat e tyre, i pari aktivizon plazminogjenin dhe për këtë arsye nxit trombolizën, ndërsa i dyti ka efektin e kundërt.

Në fillim të pandemisë, hulumtimet treguan se gjaku i pacientëve të sëmurë në mënyrë kritike me Covid-19 është jashtëzakonisht “ngjitës” ose i prirur për mpiksje, me pasoja potencialisht fatale duke përfshirë trombozë të venave të thella, goditje në tru dhe sulm në zemër.

Këto zbulime çuan në praktikën e dhënies së dozave të larta të barnave antikoagulante – të cilat funksionojnë në mënyra të ndryshme për të parandaluar zhvillimin e mpiksjes së gjakut – tek pacientët e shtruar në spital me Covid-19 gjatë gjithë trajtimit të tyre. /Gazeta Shneta/

 Source link

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us