Gjithçka që duhet të shmangni gjatë shtatzënisë për një zhvillim të mirëfilltë të fetusit

Gjithçka që duhet të shmangni gjatë shtatzënisë për një zhvillim të mirëfilltë të fetusit


Shtatzënia është një kohë e mbushur me gëzim – dhe gjithashtu shumë sakrifica. Meqenëse jeni përgjegjëse për një qenie njerëzore gjatë këtyre nëntë muajve, nënat e ardhshme inkurajohen për dietë të shëndetshme për veten dhe fetusin në rritje.

Këtu është një udhëzues gjithëpërfshirës për gjithçka që duhet të shmangni gjatë shtatzënisë, shkruan VeryWellFamily përcjell Gazeta Shneta.

Foshnja juaj në thelb ha atë që ju hani, prandaj është e rëndësishme të mbani një dietë të ekuilibruar gjatë shtatzënisë për të siguruar që ata marrin të gjitha lëndët ushqyese që u duhen për tu rritur.

Përtej thjesht ngrënies së shëndetshme, ka disa ushqime dhe pije që duhet të shmangen duke filluar nga:

– Alkooli: Rrezik i lartë

Pirja e alkoolit gjatë shtatzënisë është shoqëruar me rezultate negative edhe pas lindjes si pesha e ulët e lindjes, lindja e parakohshme dhe aftësitë e kufizuara të të mësuarit.

Edhe pse efektet anësore më të rënda shkaktohen zakonisht nga pirja e madhe (p.sh. disa pije në ditë), aktualisht nuk ka asnjë sasi ‘të sigurt’ të alkoolit për të konsumuar gjatë shtatzënisë, thotë Dr. Jasmine Johnson.

– Peshku me sasi të lartë në merkur: Rrezik i lartë

Sasia e madhe e zhivës gjatë shtatëzënisë mund të dëmtojë shikimin dhe dëgjimin e foshnjës tuaj, prandaj është e rëndësishme të kufizoni ekspozimin tuaj ndaj ngrënies së peshqve që përmbajnë nivele të larta merkuri gjatë shtatzënisë.

Si rregull i përgjithshëm, sa më i madh të jetë një peshk aq më shumë ka të ngjarë të hajë peshq të tjerë për ushqim – gjë që rrit sasinë e merkurit që përmban.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

– Kafeina: Rrezik mesatar

Sasitë e moderuara të kafeinës gjatë shtatëzënisë konsiderohen të mira, por kalojnë përmes placentës.

Disa studime sugjerojnë që sasi të larta të kafeinës mund të shkaktojnë abort, megjithëse Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve thotë se kjo nuk është konfirmuar.

“Studimi më i fundit nuk mund të provojë se abortet kishin të bënin me konsumimin e kafeinës përkundrejt një shtatzënie anormale (e cila është shkaku më i shpeshtë i abortit)”, shpjegon Dr. Johnson.

Për të qenë më të sigurt, sigurohuni që të mos merrni kumulativisht më shumë se 200 miligram kafeinë në ditë.

– Barna

Medikamentet dhe suplementet, të përshkruara dhe pa recetë (OTC), përfshijnë një nga kategoritë më të mëdha të gjërave për të shmangur gjatë shtatzënisë.

Për shkak se fëmija juaj ndan furnizimin tuaj me gjak, barna që kalojnë përmes qarkullimit të gjakut mund të kalojnë placentën tuaj dhe të kenë efekte të dëmshme në shëndetin e fëmijës tuaj. /Gazeta Shneta/Source link

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us